Am invatat ce presupune un bussiness in Romania, am invatat ca fara oameni, lucrurile nu sunt posibile. Am invatat ca daca te simti bine la locul de munca esti foarte castigat in viata. Suntem o firma mica dar cu oameni faini, ne ajutam cat de mult putem si asta e mare lucru. Provocari au tot fost, sunt in fiecare an, dar le facem fata impreuna.

Interviu cu Simona Garleanu, fondatoare si Wedding Planner I Do Weddings – nuntiinaerliber.ro

Simona Garleanu a lansat I Do Weddings – nuntiinerliber.ro in 2008, iar de atunci a strans in jurul ei oameni fani care o ajuta sa organizeze nunti cu suflet. Cum a inceput totul, cate nunti a organizat in 10 ani, cum alege tematicile de nunta sau cum ii place ei sa spuna, povestea mirilor, planuri de viitor si multe alte istorii cu talc, aflati in randurile de mai jos.

Va invitam sa cititi interviul sincer si entuziast.

Ce te-a determinat sa incepi business-ul?

Deja eram in domeniul organizarii evenimentelor de cativa ani (festivitati si baluri de absolvire), cand a avut loc si nunta mea. Cochetam de ceva vreme cu ideea de a trece la un alt nivel. Initial, nuntile nu pareau foarte diferite de un bal de absolvire, un fel de mancare in plus si o patura de oameni mai variata. Ceea ce nu stiam atunci si am aflat apoi a fost gradul ridicat de emotie, dar si de asteptari si presiuni pe care il are acest timp de eveniment. Si cu toate acestea, lucrurile sunt de fapt simple, doi oameni isi sarbatoresc dragostea lor alaturi de alti oameni. Si aici intervine treaba noastra, de a simplifica lucrurile si de a ajuta mirii sa simta acea zi la adevarata ei valoare. Si cum stiam ca putem face asta, ne-am pus pe treaba.

Cate dintre asteptari s-au concretizat?

Foarte multe! La anumite lucruri nici nu am intraznit sa speram si s-au concretizat. In primul rand am sperat la evenimente cu emotie, cu zambete din tot sufletul, cu relaxare, ce vedeam prin pozele nuntilor din afara si le-am avut. Speram ca oamenii sa isi aduca aminte cu drag de ziua lor speciala, peste ani si ani. Si iata ca, la fiecare petrecere de deschidere ne vedem cu drag cu miri din anii trecuti, pe unii i-am vizitat prin strainatate, altii s-au intors la botez. 🙂

Sincer, in februarie 2008, cand stateam plina de noroi in varful dealului si ma gandeam unde o sa fie cortul si scarile si pontonul, nici nu imi imaginam ca peste 10 ani va arata asa. Am inceput cu sperante care au crescut de la an la an, fiecare an ne-a dat curajul de a ne dori mai mult.

Care au fost cele mai mari provocari si ce ati invatat in urma lor?

Fiecare eveniment este o provocare, fara doar si poate. Inca astept un eveniment organizat de mine pentru care sa nu am emotii. E un tip de eveniment cu destul de multa incarcatura emotionala si e greu sa nu o simti.

Apoi, a porni un bussiness de la zero, e greu. Am invatat atat de multe lucruri in acesti 10 ani, e greu de pus in cuvinte. Am invatat ce presupune un bussiness in Romania, am invatat ca fara oameni, lucrurile nu sunt posibile. Am invatat ca daca te simti bine la locul de munca esti foarte castigat in viata. Suntem o firma mica dar cu oameni faini, ne ajutam cat de mult putem si asta e mare lucru. Provocari au tot fost, sunt in fiecare an, dar le facem fata impreuna.

Care a fost cea mai mare realizare in toti acesti ani?

Cea mai mare realizare ar fi aceasta firma, aceasta echipa de oameni cu care simt ca pot face orice. Si o a doua ar fi o vacanta de o luna si jumatate, acum in octombrie, in care nu m-au intrebat nimic, s-au descurcat cu toate extraordinar de bine.

Care sunt cele mai amuzante intrebari pe care le-ati primit la intalnirile cu mirii?

Acum cativa ani, un tata m-a intrebat la ce viteza a vantului o ia cortul din loc. 🙂

Ce ati simtit la prima nunta si ce mai stiti de oamenii astia?

Ce am simtit…cred ca inima mea mai avea un pic si sarea din piept. Am si plans la prima nunta. E o intreaga poveste cu prima nunta. Voichita si Mihai au fost primii oameni care si-au pus bazele in noi. De fapt, noi inca nu aveam terenul si Voichita tot spunea 7 iunie. Dupa ce am luat terenul, a venit fix cand taiam dealul si faceam platforma pentru cort, nu pot sa va zic cam cat noroi era acolo. Si Voichi a zis super, 7 iunie! Abia atunci am indraznit sa semnez contractul. Asta se intampla cam cu 3 luni si jumatate inainte de nunta. A fost o lupta contracronometru, acum ne rugam sa se opreasca ploaia ca sa putem turna beton, apoi voiam sa ploua ca sa creasca gazonul. Emotiile au fost imense pe partea de organizarea si logistica. Pe langa cortul in sine care trebuia amenajat am mai avut si prima cununie religioasa pe ponton si o petrecere cu bufet suedez, lucruri nu prea intalnite acum 10 ani. Imi aduc aminte ca atunci cand am vazut-o pe Voichita coborand pe ponton, la bratul tatalui, mi-au dat lacrimile si m-am gandit, ca da, merita tot stresul, toata agitatia, tot.

Voichi si Mihai ne-au ramas in suflet, astfel incat, anul acesta, cand am facut 10 anisori atat noi cat si ei, au facut o petrecere tot la noi. 🙂

Care a fost cea mai nastrusnica / complicata / funny tematica de nunta din astia 10 ani? Cum alegeti tematica?

Eu am o mica problema cu termenul de tematica, pare un termen general. Eu prefer sa spun ca e povestea lor, povestea nuntii. Uneori nu e o tematica cunoscuta de toata lumea, de exemplu Harry Potter, uneori sunt doar lucruri care ii reprezinta pe ei, se urca pe motor si pleaca in vacanta, deci Ride together, cu motoare, corturi pe gazon si natura, sau canta amandoi, unul la bas si celalalt la vioara, e clar ca o sa te legi de muzica, pentru ca ii reprezinta, sau lavanda, rock si eprubete!, tot felul de combinatii, nu conteaza decat sa avem o nota personala in eveniment.

Cea mai funny a fost un Alice in tara minunilor care a inceput cu un mare drag pentru iepurasi. Am facut un tarc pentru iepurasi la nunta si cu cateva zile inainte am incropit si o poarta, nu de altceva dar invitatia continea o cheie si toata lumea intreba ce deschide, asa ca am facut o poarta catre Wonderland. 🙂

Ai o nunta preferata?

Au fost atatea evenimente faine, cu oameni atat de frumosi incat mi-e greu sa aleg una. Din perspectiva emotiilor, clar prima noastra nunta, Vochi si Mihai.

Cate nunti ati facut in 10 ani?

Sincer, nu mai stiu exact, trebuie sa facem acum iar o numaratoare exacta. Cred ca in jur de 280 de nunti.

Ce actiuni ati intreprins pentru a creste business-ul de la an la an?

As spune ca de la an la an se vad progrese pe partea de organizare, de wedding planning, pe care noi o facem for free. Tot ce invatam noi din evenimente este transpus intr-un document pe care apoi il completam cu mirii, pe principiul mai bine va punem noi o tona de intrebari decat sa ne trezim cu doua saptamani inainte de nunta ca am uitat ceva. Si in fiecare an mai adaugam ceva la acest document, il mai prelucram, il mai schimbam, pentru ca tot invatam lucruri noi.

Pe partea creativa cred ca se vede ca am crescut mult, ca abordam evenimentele cu alt curaj, atat noi cat si mirii. Nuntile noastre de acum erau greu de conceput acum 10 ani, dar oameni ca Voichita ne-au dat curajul ca se poate altfel.

Pe plan intern am facut multe imbunatatiri, ne-am mai usurat munca. Era nevoie de asta tinand cont ca nuntile au devenit din ce in ce mai complexe de la an la an. Plus ca de 1 an si jumatate ne-am marit si echipa, oameni noi, idei noi.

Din 2019 avem si meniuri noi, se intampla lucruri, crestem. 🙂

Cati miri aveti pana acum?

Aproximativ 560.

Ce planuri de viitor aveti, cum vedeti acest business peste inca 10 ani?

Nu ne-am facut planuri asa indepartate. Eu ma vad tot asa, organizand nunti cu suflet, si tot cu oamenii astia faini. Mai avem cateva proiecte pe langa, dar inca nu am concretizat nimic, sa vedem.

Cu cati angajati ati inceput si cati sunteti acum?

Eram o mana de oameni initial, 3 la planning si o persoana pe logistica, eu faceam si evenimente si mergeam si pe santier, noroc ca socrii mei si cu mama mea care m-au ajutat enorm. In vremurile acelea eram foarte putini si faceam de toate, ba lipit mocheta sau vopsit gardul, ori udatul gazonului, ori carat de scaune, chiar de toate am facut. Acum suntem ceva mai multi, iar in sezon clar si mai multi.

Iata si o prezentare succinta a echipei:

Liana a fost cu mine de la inceput, cand eram amandoua destul de mici si nu stiam prea multe, stiam sa organizam niste oameni si niste actiuni. Impreuna am invatat de toate, am crescut si am construit ce vedem azi. Cu ea ma sfatuiesc despre absolut orice.

Cu Ana am facut un pas in fata, ea a venit cu curajul si entuziasmul de a face mai mult si cumva ne-a facut si pe noi sa prindem mai mult avant si sa devenim mai creative. Ana e tot timpul pusa pe invatat si e molipsitoare din punctul asta de vedere.

Anusca, asa o alintam, e cu noi de 1 an doar, desi sentimentul e ca se afla de multa vreme alaturi de echipa. Anul acesta deja are evenimente cot la cot cu noi, si e incredibil cat de mult ne poate ajuta o perspectiva noua asupra lucrurilor.

Robert, care ne ajuta enorm cu toate procedurile interne, pe partea financiara si de contractare. E bine sa mai balanseze cineva lucrurile, sa faca un pic de ordine (mai ales de cand l-am pierdut pe Dani in favoarea cateringului, desi cumva tot cu noi lucreaza). Din cand in cand ne mai construieste si o usa sau o piesa de decor de care avem nevoie pentru o nunta. 🙂

Nea Marin, cum ii zicem noi, este tinerelul echipei, fara el nu stiu cum rezolvam orice problema tehnica am fi avut, orice tarc de iepuri si multe alte idei pe care le mai avem noi.

Nicu este mana dreapta a lui nea Marin, pentru ca e greu sa pui in aplicare ideile nastrusnice a 4 planneri. 🙂 Plus ca intretinerea unui cort nu e o treaba usoara. In sezon mai avem alti 4 oameni de baza, Marusca, care ne pregateste si ne ajuta cu toata logistica, si e multa, credeti-ma, Angela, care are o rabdare infinita si ar putea sa creeze orice cu manile ei, Georgiana si Ioana, care ne ajuta ca in timpul evenimentului sa fie toate la locurile lor.

Daca v-a placut interviul, va invitam sa cititi si articolul Retrospectiva celor 10 ani de nunti in aer liber I Do Weddings.

Hai si pe Facebook sau Instagram pentru a descoperi povesti de dragoste cu oameni misto. 😊